Van chaos naar structuur

Een paar weken geleden werd ik gevraagd om een ‘educatieve’ presentatie te geven bij een nieuwe Toastmasters club in Almere. Ik ben al jaren lid van Toastmasters, een organisatie waar je leert om goed te spreken in het openbaar. En in plaats van dat het – zoals in het begin – gaat om die zenuwen te overwinnen en om met vertrouwen voor een publiek te staat, is het al een tijd lang gewoon leuk geworden. Leuk: om een mooi verhaal te vertellen of om te bedenken hoe je jouw boodschap het beste kunt overbrengen aan je publiek.

Maar, aan andere mensen vertellen hoe zij het beste een goede speech in elkaar kunnen zetten, terwijl ik daar zelf altijd heel chaotisch in ben, is toch wel weer een nieuwe uitdaging. Ook omdat praten over de structuur van een speech gewoon een heel saai en droog onderwerp is. Hoe maak je dat nou leuk en vermakelijk?

Inspiratie zit gelukkig in een klein hoekje, en bij het opruimen van mijn huis kwam ik een bolletje blauw touw tegen wat ik ooit eens heb gebruikt bij een teamdag om te laten zien hoe belangrijk verbinding is. Want zolang iedereen het touw vast houdt, gaat het goed. Maar laat ook maar één persoon dat touw los, dan wordt het chaos en raak je de verbinding kwijt.

En eigenlijk is het ook zo met de structuur van een speech. Die heeft ook verbinding nodig. Van opening naar je argumenten naar een goede conclusie. En dat symboliseerde dat blauwe touw (of ook wel: de bekende rode draad): je belangrijkste punten moeten met elkaar verbonden zijn, anders wordt het een grote berg spaghetti.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: